top of page
Foto van schrijverDaphné

Duurzaam ondernemen, meer dan alleen “groen” doen!

Bijgewerkt op: 15 mei

In de wereld van vandaag is duurzaamheid niet langer alleen maar “groen doen”. Het gaat om veel meer dan het scheiden van afval of het plaatsen van zonnepanelen. Het draait allemaal om langetermijnwaardecreatie en het effect van bedrijfsactiviteiten op de maatschappij en het milieu.




Advies voor duurzaam ondernemen

Waarom duurzaamheid belangrijk is voor bedrijven

Het omarmen van duurzaamheid is niet alleen ethisch verantwoord, maar ook strategisch slim. Het zorgt voor een positieve reputatie, verbetert de operationele efficiëntie en houdt rekening met de toenemende druk van stakeholders.



De kloof in duurzaamheidsinformatie bij KMO’s

De duurzaamheidsbarometer onthult een opvallende kloof tussen kleine en middelgrote ondernemingen als het gaat om de toegang tot informatie over duurzaam ondernemen. Kleine ondernemingen ontvangen vaak minder info dan middelgrote bedrijven. Ontvangen zij wel info, dan vinden zij deze vaak verwarrend en tegenstrijdig. Deze kloof onderstreept de noodzaak om duurzaamheid te integreren in alle bedrijfsprocessen en KMO's te voorzien van de juiste kennis en ondersteuning.


Begeleiding op maat voor een investering in de toekomst

Duurzaamheid is tegenwoordig essentieel voor zakelijk succes. Maar hoe begin je eraan?

1.     Doe beroep op een duurzaamheidsexpert. Deze expert zal jou inspireren en acitveren om concrete stappen te zetten die haalbaar zijn voor jouw bedrijf. Samen met de expert wordt een plan opgesteld om duurzaam ondernemen te integreren in de kernactiviteiten van het bedrijf. Dit kan variëren van het verminderen van de ecologische voetafdruk tot het bevorderen van sociale verantwoordelijkheid binnen de organisatie.

Één van de voordelen van het werken met duurzaamheidsexperten is dat bedrijven profiteren van hun uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van duurzaamheid. Ze worden begeleid bij elke stap van het proces en kunnen rekenen op deskundig advies om hun (realistische) duurzaamheidsdoelen te bepalen én te bereiken.

 

2.     Maak gebruik van subsidies. De overheid biedt financiële ondersteuning aan bedrijven die investeren in duurzame technologieën, praktijken en groeitrajecten. Door gebruik te maken van deze subsidies kunnen bedrijven niet alleen hun ecologische impact verminderen, maar ook kosten besparen en hun concurrentiepositie versterken.

 

Kortom, door samen te werken met experts en gebruik te maken van subsidies kunnen bedrijven een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzamere toekomst, terwijl ze tegelijkertijd hun eigen bedrijf versterken en laten groeien.

 

Het is tijd om duurzaamheid niet langer te zien als een kostenpost, maar als een investering in de toekomst van het bedrijf en de planeet.

 

Ben je klaar voor de eerste stap naar duurzaamheid? Neem gerust contact op! 🌱

 

Comments


bottom of page